Exportbiztonság
Az Exportbiztonság funkcióval minden külső partnerének saját linket adhat a webáruház adatainak letöltéséhez. Az adminisztrációban látja, melyik partner tölti le az adatokat, és bármelyikük hozzáférését bármikor visszavonhatja anélkül, hogy ez a többieket érintené.
Gyakorlati példa: a könyvelőirodának a rendelések exportjára mutató linket adja oda, a raktárrendszert szállító partnernek pedig a termékek exportjára mutatót. Ha a könyvelőirodával megszűnik az együttműködés, csak az ő hozzáférését vonja vissza. A raktárrendszer partnere által használt link továbbra is működik.
Az ügyfelek és a webáruház belső adatainak a védelme mindig fontos. A webáruház üzemeltetése során ugyanakkor előállhat olyan helyzet, amikor harmadik fél számára is hozzáférést kell biztosítani az adatokhoz, például könyvelési vagy raktárrendszerekhez.
Hogyan valósul meg az exportbiztonság?
A webáruházak exportjai jelenleg egy generált URL-címen keresztül működnek. Ez egy ún. biztonsági hash-t tartalmaz, amely mindig több értékből áll és titkosított. Amennyiben ugyanazok az értékek kiválasztására kerül sor, az URL-cím a hash függvénnyel együtt az adott exportokra vonatkozóan nem változik, és amíg az export létezik, ugyanaz marad.
Ha igénybe veszi az Exportbiztonságot, a funkció az adott exportra minden partner számára lehetővé teszi ugyanolyan értékekkel és különféle biztonsági hash-sel rendelkező URL-cím generálását. Az adminisztrációban és a naplózásban ismételten megjelenik annak a partnernek a neve, aki letölti az exportált adatokat, és így jobban ellenőrizhetővé válik a folyamat.
További partnerek hozzáadásával a meglévő partnerek URL-címei működőképesek maradnak, amíg le nem járnak, nem törli vagy nem generálja azokat manuálisan újra a rendszer. Az egyik partner hozzáférése eltávolítható anélkül, hogy az a többi partner címének az érvényességét befolyásolná.
Az Exportbiztonság funkció a következő szekciókban működik:
- Rendelések,
- Termékek,
- Kategóriák,
- Raktár,
- Ügyfelek,
- Kedvezménykuponok.
A Megrendelések, Termékek és Ügyfelek részek esetében egy partner csak egy exportálási folyamatot indíthat, azaz egy szakaszon belül nem futhat több, egy partner által indított exportálás. Egy újabb export letöltéséhez meg kell várnia, amíg az előző kérés befejeződik.
Ha partnerei a Csak új vagy Csak megváltozott exportmegrendelések letöltése opciót használják, minden partner saját jelöléssel rendelkezik arról, hogy mikor töltötte le utoljára az exportot. Így az egyik partner exportja nem befolyásolja a többi partner exportját.
Mire figyeljen a funkció aktiválása előtt?
Ha úgy dönt, hogy igénybe veszi ezt a biztonsági funkciót, vagyis azt legalább egy partnernél aktiválja, a már említett adatexportok összes, korábban érvényes URL-címe érvénytelenné válik, és így azok nem lesznek működőképesek.
Ezért feltétlenül javasoljuk, hogy az exportbiztonság aktiválása előtt készítsen leltárt azokról a szolgáltatásokról – ahol már használja a korábbi linkeket –, amelyek esetében az exportok URL-címeit ki kell majd cserélni. A jelenlegi URL-címekről többé nem lehet majd adatokat letölteni.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például a Rendelések → Rendelések exportálása menüpontban található URL-ek egyikét használja a könyvelési rendszerbe történő adatletöltésre, akkor az eredetileg megadott URL nem lesz működőképes. Szükséges lesz újat generálni és azt bevinni a könyvelési rendszerbe.
Ugyanakkor minden egyes partner vagy alkalmazás számára külön rekord létrehozása is szükséges. Ez lehetővé teszi, hogy később deaktiválja a hozzáférést számukra, anélkül, hogy ez hatással lenne a többi partnerre vagy alkalmazásra. Ha a hozzáférés egy több partnerből álló csoport számára lett létrehozva, akkor a partnerek deaktiválásakor az URL érvénytelen lesz a deaktivált csoport összes partnere számára.
Hol kell az Exportbiztonságot beállítani?
Az exportbiztonság funkció minden újonnan létrehozott próba webáruház és a meglévő webáruházak egy része számára kötelező. Aktív partner nélkül az exportáláshoz szükséges URL nem generálható.
Az egyes partnerek számára a hozzáférés megadásának lehetősége a Beállítások → Adminisztráció → Exportbiztonság oldalon található.

Új partner létrehozásához használja a jobb felső sarokban található Hozzáad gombot. A felugró ablakban töltse ki a Partner megnevezése kötelező mezőt. Ha a hozzáférés időbeli korlátozás nélküli, akkor hagyja üresen az Érvényes eddig mezőt, majd mentse a rekordot.

Ne felejtse el a partnert aktiválni!

Az új partner-hozzáférés létrehozása után lépjen arra a részre, ahonnan exportálni szeretne (például Rendelések → Rendelések exportálása), válassza ki a kívánt exporttípust, illetve annak paramétereit. Ezután válassza ki azt a partnert, akinek az exportot szánja. Az oldal alján megjelenik a kiválasztott partner egyedi URL-címe.
